top of page

Hoe ziet de moestuin er over 10000 jaar uit? 

Met onze drang om van simpelweg voedsel "superfoods" te maken, zijn we op jacht. Niet naar eten on onze honger te stillen maar om naar voedingstoffen die we allemaal in een groengekeurde smoothie kunnen stoppen. Of in een proteïne bar samen met zo veel e nummers dar ze net zo goed gewoon EEEEEEEEEEEEEEEEE op de verpakking hadden kunnen zetten. Want daar gaat het dan toch eigenlijk om: voedingsstoffen conserveren en daarmee onszelf conserveren. Hoe houden we de mens houdbaar? Met deze futuristische moestuin wil ik een fantasie landschap maken wat een uitvergrootte uitkomst op deze vraag verbeeld. 

 

 

Na het gesprek met Wypke begon er het idee te leven om de moestuinbogen groter te maken zodat de mens erin kan gaan staan. Het vacuüm trekken van planten suggereert een futuristische kijk op de moestuin. Om de ervaring nog overweldigender te maken past een grotere aanpak er goed bij. 

IMG_9639.HEIC
IMG_9640.HEIC
IMG_9445.HEIC

Arduino 

Het concept om planten te vacumeren wilde ik verder uitwerken. Vorig jaar heb ik voor mijn atelier machines gebruikt om voor mij kunst te maken. Het leek me erg passend om nu ook weer met machines te werken. De afgelopen tijd ben ik daarom bezig geweest met Arduino. Zie hieronder de  code.

Daaronder zie je wat de machine moet doen. Het telkens opblazen en vacuüm trekken van een zak met daarin een plant.

Scherm­afbeelding 2023-01-18 om 14.38.42.png
IMG_9715.HEIC
IMG_9760.jpg
IMG_9761.jpg
IMG_9760.jpg
IMG_9761.jpg

Planten vacumeren 

In het filmpje zie je dat ik planten in plastic aan het vastsmelten ben. Ik ben aan het spelen met het idee van het kunstmatig behouden van planten. Hoe zou de moestuin er dan in de toekomst uit zien als wij ons eten vooral in plastic verpakt tegenkomen?  

IMG_9682.HEIC
IMG_9686.HEIC
IMG_9685.HEIC

Bestaat er zoiets als een moestuin beeldtaal?

Dit kwam uit de bespreking met de groep. Deze opmerking gaf me direct heel veel inspiratie waar ik mee aan de slag ben gegaan. Omdat ik een ervaring wil maken ipv een enkel objectief kunstwerk ben ik aan het experimenteren met de verschillende zintuigen. Neem bijvoorbeeld geur. Ik probeer een geur te trekken uit tomatentakken wat ik een typische geur vind voor de moestuin.

Daarnaast hoor er bij een Immersive experience ook zeker een soundscape. Ik werd door het gesprek met mijn groep geïnspireerd om de supermarkt te betrekken in de ervaring van de moestuin. De producten die je zo uit het schap kan plukken en oogsten. En vervolgens bij de zelfscan van de onzichtbare wortels ontdoet die de producten eerst nog aan de plek verbonden. Zo is alles wat je geoogst hebt klaar om op je bord te belanden. 

Moestuin soundscape
Ah

Projectvoorstel Ithaka:
In de tussentijd heb ik ook een projectvoorstel geschreven om mee te doen aan Ithaka in Leuven. Helaas ben ik het niet geworden maar wel heb ik hierdoor geleerd hoe zo'n voorstel in zijn werk gaat.  

Clematis vitalba (also known as old man's beard and traveller's joy) was used to make rope during the Stone Age in Switzerland.[6] In Slovenia, the stems of the plant were used for weaving baskets for onions and also for binding crops.[7] It was particularly useful for binding sheaves of grain because mice do not gnaw on it.[8] In Italy, the sprouts are harvested to make omelettes (called "vitalbini" in Tuscany, "visoni" in Veneto).

Lomatium cous (cous biscuitroot) The root is prized as a food by the tribes of the southern plateau of the Pacific Northwest.

Lomatium definitely helps simple head colds and shortens the duration of overt influenza viral infections

Schermafbeelding 2022-10-28 om 11.51.40.png
bottom of page