— — · — · — · · ·
Atelier
Dit atelier is eigenlijk een groot onderzoek geweest. Eerst begon het als een onderzoek naar hoe ik esthetiek uit mijn werk kan sluiten. Dit bleek moeilijker dan verwacht omdat ik als maker altijd mijn eigen esthetiek toevoeg. Daarnaast is in feite alles om ons heen esthetisch.
Wel kon ik er voor zorgen dat ik niet bewust met esthetiek bezig zou zijn in het maakproces. Dit door telkens opdrachten met regels te bedenken die een werk voor me genereerde. Ook heb ik machines gemaakt die werk voor mij maakte.
Dit generatieve werk liet me nadenken over hoe dit met mijn voorgaande werken samen hing. Al eerder heb ik werk gemaakt over de digitaliserende wereld. En dat is er tijdens dit onderzoek ingeslopen.
Bij het zien van alles wat ik heb gedaan afgelopen semester heb ik de associatie met algoritmes en data. De controle van de mens is weg en ik laat machines bepalen wat er uit mijn werk komt.
Toen ik daar meer over ben gaan lezen kwam ik op het begrip ‘Dataisme’. Dit is een geloof dat men enkel uit data en algoritmes bestaat. Dit betekend dat de mens als de maat der dingen verdwijnt en er enkel al voor ons gekozen paden over blijven.
Volgend jaar wil ik verder. Met het onderzoek naar het dadaïsme en post-humanisme.
Eventuele titel: "maggi" Of "Een beetje van jezelf en een beetje van..."
Deze week liet ik een site drie bladzijdes kiezen uit "het Roxy archief". De figuren op de bladzijdes heb ik zelf verwerkt in een tekening.
Toeval
Lot vertelde me over een kunstenares die van toeval werk maakte en op nieuwe avonturen stuitte. Door middel van een dobbelsteen werd er een keuze gemaakt Zelf gebruikte ik verschillende apps hiervoor.
Ik wilde naar de bouwmarkt fietsen, onderweg wilde ik foto's met toeval maken.
de keuzes:
Hoeveel minuten fietsen voor ik weer stop?
2, 5 , 10 , 15
Van welke kant vanaf waar ik sta maak ik een foto?
Voor, Rechts, Links, Achter, Boven, Onder Boven
gerandomiseerde lijst
links
rechts
rechtdoor
rechtdoor
vierkant
links
rechtdoor
rechtdoor
links
rechts
driehoek
rechts
rechts
vierkant
driehoek
cirkel
links
cirkel
Door deze machines te maken geef ik de esthetiek over datgene wat de machine genegeerd uit handen. Maar zelfs tijdens het maakproces bepalen mijn keuzes de esthetiek alsnog. Zoals de kleur van de verf of stiften, keuze in materiaal en beweging. Bestaat er zoiets als esthetiek uit handen geven?
Ook werk ik in Hydra. Iets dat ik voor een langen tijd heb willen proberen. De codes genereren een beeld, Maar door mijn onwetendheid in wat de codes precies doen heb ik niet volledige controle over het een resultaat.
blz 62
Dionysus staat symbool voor het opgaan in roes en extase.
Apollo voor analyseren en ervaren van jezelf in onderscheid van anderen. Ook staat Apollo voor verschijnselen in volmaakte vorm.
De twee goden zijn enerzijds blinde kracht (extase) en bewuste vormgeving (volmaakte vorm).
Schopenhaus blz 70
Kunst is harmonieus en belangeloos. "zo min als we door steeds maar verder te lopen het punt zullen bereiken waar de horizon en wolken elkaar raken bereikt kunst altijd haar doel".
Esthetiek uitleggen
mijn uitleg zal niets bijbrengen. Het enige wat ik zou kunnen doen is mijn eigen vorm van esthetiek uitleggen. mijn bevindingen of ervaring met esthetiek. Esthetiek is ook geen product. het is iets wat meespeelt in alle facetten van het creatief proces. iets dat over je schouder meekijkt en bij bepaalde keuzes ja of nee zegt. Het heeft invloed op alle keuzes die je maakt. Bewust niet kiezen is dan ook moeilijk.
kwantum mechanica is gebaseerd op het maken van keuzes en dat elke keuze je in een nieuw universum gooit. Elke keuze bepaald voor welke nieuwe beslingenen je moet gaan maken.
De app op je telefoon kan de keuze voor je maken.
De foto's die ik heb uitgezocht en gemaakt hebben overeenkomsten. Ik zie vooral in elk beeld een duidelijke keuze in kleur en vorm. Of hele strakke geometrische vormen of organisch maar zelden iets ertussenin. Kalkidan vertelde me dat ze vooral symmetrie als overeenkomst zag.
Muziek esthetisch? Ik vroeg het mijn in de klas en op instagram. Bij welk nummer denk jij "ahhhh alles klopt"?
Schoonheid van het heelal
Wetenschap is een rationele zoektocht naar de werkelijkheid en ligt daardoor niet in het natuurlijke verlengde van schoonheid. Kunst is daarentegen gebonden aan emotie en de kunstanaar schept zijn eigen werkelijkheid.
Platonische lichamen. Zijn de 5 elementen waaruit de wereld is opgebouwd.
De kubus: De aarde, als egoblokken op elkaar
Tetraëder: Vuur, kun je je aan prikken
Dodecaëder: Het heelal, alles dat om de aarde zich bevind, is perfect.
Octaëder: Lucht
Icosaëder: Water
Esthetiek
Wat is esthetiek en kan ik esthetiek uiteindelijk laten overlijden.
AmsterFam.
Atelier jaar 3 s1
Click om het boek te zien
Achtergelaten routes
Zelf reflectie
Na veel vragen die ik had over de tekst verloor ik mijn onderzoekende blik. Ik moet weer gaan fietsen en gewoon werk maken, dan loopt het vanzelf weer.
Dus besloot ik weer te gaan fietsen en geluid op te nemen.
Feedback Jonas
Voorwoord:
Mooi verwoord, precies zoals je er gister Avond ook over vertelde, dus dat klopt heel erg!
Ik snap het stukje waarin je de Amsterfam introduceert wat minder goed, moet er vaak overheen lezen, voor ik het begrijp,
misschien de poëtische zinnen hier iets meer doceren
Even nagaan wat de kern is van de tweede helft van t voorwoord, en dan eventueel dingen weg laten/aanpassen.
Hele fijne toon, echt alsof je me het verteld
Krijg zin om te gaan lezen
Laatste zin voelt een beetje los, (hoeft niet erg te zijn)
Patu:
Ben een beetje in de war,
Iemand met een vrouw en een opa en 50 jaar geleden en ook fotograaf.
Leuk fragmentarische informatie
Mis een kleine inleiding, hoe was de route, hoe kwam je daar aan,
Wil iets meer meegenomen worden met jou
Dit liet me weer heel erg denken over welke positie ik wil aannemen in dit boek. is het mijn taak om de verhalen van een ander te vertellen en is dat mijn plaats wel. Mag ik zomaar dingen, emoties invullen en is het niet te particulier als ik alleen mijn eigen ervaringen deel. Maar ik kan natuurlijk ook niet zonder mijn eigen kijk op de locatie en mijn ervaringen dit boek maken.
Het leest een beetje als de notities van de dingen die je anders zou vergeten, maar ben ook wel benieuwd naar de dingen die je juist zijn bijgebleven als je niks had opgeschreven van het gesprek.
Hoe keek ze uit der ogen? Hoe was het eerste contact? Waarom besloot je haar aan te spreken? Hoe namen jullie afscheid? Wat viel je op aan haar manier van spreken? Iets van die dingen
Zie ik nu alleen jouw foto’s of ook die van haar?
Stukje van boom, als alwetende verteller, heel heel heel heel heel goed.
Nieuwmarkt:
Heel goed, vind tekst en beeld heel erg kloppen, leuk de vergelijking van jullie twee, en lekker niet te weten wie die Hermelien, ga me juist heel erg een beeld van haar vormen zelf, dat is leuk
In en om deze kapel mag je geen foto’s maken.
Gelieve geen foto’s maken. Op een plek waar je de verloren geliefden herdenkt. Herinneringen die je Gedenkt zijn vastgelegd met foto’s. maar misschien laten foto’s van de eindbestemming de herinnering niet in tact.
Echt zon plek waar alle lucht van jou lijkt te zijn. Elke cubbikemeter lucht zou je allemaal op mogen zuigen en uit mogen blazen. Hier hoef je dat niet te delen met alle mensen in het centrum. Ik zou ineens zo graag op water willen lopen.
Naief ging ik er vanuit dat ik met open armen zou worden ontvangen. Dat zegt waarschijnlijk meer over mij dan over hun. Maar de mensen waren enigzins afgesloten. Toen ik de zelf gemaakte koepel voor de moestuin zag leek ik het te begrijpen. Het was beschermend.
Wederopbouw bouwt voort op iets dat in het verleden is afgebroken.
Terug gaan naar de plek en daar de route vormgeven met dingen die ik op de locatie vind.
Stephan vanfleteren
Is ook een inspiratie door zijn manier van verhalen vertellen in beeld. Neem bijvoorbeeld "Elvis"
Gursky
Hij was een inspiratie voor mij vanwege de indeling van zijn fotoboeken.
Ik besloot de portretten niet te gebruiken. De plek moet centraal staan met de verhalen en herinneringen niet de mens zelf.
Michel, 60
Ontmoet: Ruigoord dorp
speciale locatie: Slipvelden, Noord
Waarom:
Hermien, 62
Ontmoet: Sarphatistraat, bloemen winkel
speciale locatie: De Waag, Nieuwmarkt
Waarom: Amsterdam is hier begonnen. Er zijn schilderijen van de waag uit 1500. Toen Hermien vroeger spijbelde van school liep ze met een vriendin door de koestraat een rondje over de walle. De vrouwen achter de ramen kwamen naar buiten en zeiden "Goed leren he meissies!", dan gaven ze 2,50 zodat ze snoep konden kopen.
"vaak zijn prostituees liever dan je eigen moeder"
Patu, 48
Ontmoet: Sarphatiepark, fontein
Speciale locatie: boom aan de Amstel, keizersgracht
Waarom: Toen Patu net in Amsterdam kwam wonen ontmoette ze een vrouw van 77. Ze raakte aan de praat en de vrouw vertelde dat haar vader in de jaren 50, net als Patu fotograaf was. Ze belofte foto’s die haar vader gemaakt had aan haar te sturen. Toen Patu op haar dagelijkse wandeling foto’s aan het maken was zag ze dat ze een email van de vrouw had gekregen. Ze besloot ze thuis pas te gaan bekijken.
Toen ze thuis kwam en de foto’s bekeek zag ze een foto van een boom aan de Amstel. In haar eigen foto’s die ze die dag gemaakt had was diezelfde boom terug te zien. Zelfs vanaf precies hetzelfde gezichtspunt. Patu legde de foto’s in Photoshop over elkaar en je zag de jaren die de boom daar had gestaan in de groei van de takken en stam.
“Zo bijzonder hoe wij mensen kennis vergaren door te reizen en veel plekken te zien, een boom blijft daarentegen staan en heeft eindeloze kennis over de plek waar hij geworteld is.”
Jeroen, 21
Ontmoet: Waterlooplein, metrostation
Speciale locatie: Ruigoord dorp
Waarom: Zijn eerste feest was hier. Een technofeest waarbij het hele dorp beschikbaar was voor de feestgangers. Jeroen voelde zich vrij om te gaan en staan waar hij wilde. Hij werd tevens geïntroduceerd aan zijn community, de lgbti+ rave scene. Hier begon zijn vrije leven in Amsterdam. Ook vertelde hij:
"aan het einde van het terrein is een beeld. en als je in de ochtendgloren in het dauw en mist dat beeld ziet staan lijkt het alsof er niks anders op de aarde is dan dat zwevende beeld van Ruigoord."
Waar denkt u dat ik heen moet?
Zonder telefoon ga ik door Amsterdam reizen. Ik neem een kaart en mijn camera mee en probeer Amsterdammers te benaderen.
Ik vraag deze Amsterdammers mij de weg te wijzen naar een plek in Amsterdam die ik nog niet ken.
Restricties
-
Binnen Amsterdam
-
Amsterdammers aanspreken
-
Fietsen
-
Zonder telefoon
Documentatie
-
Foto van de plek waar ik heen ga
-
Tekenen op de kaart welke route
-
Naam van de tipgever opschrijven
-
Geluiden opnemen
-
Dingen vinden bewaren
Mens als kuddedier. Individu of groepslid. Hoe zien we onszelf. Zelfbeeld ontstaat door je met een ander te vergelijken. Kun je zonder groep een individu zijn. van wie moet je je anders onderscheiden?
Literatuur:
Digitale ruimte om elkaar te ontmoeten. Vertrouwen wordt opgebouwd door het geven van peer review, cijfers toekennen en feedback geven waar betrouwbaarheid afgelezen kan worden.
Black mirror ~ Nosedive
Interesse:
Intiem moment delen onder een banale handeling. Gesprekken komen soms makkelijker door een ontregelende of juist alledaagse omgeving.
Bakkerij de eenvoud >
Rineke Dijkstra, The Buzz Club
Speciale omgeving voor bepaald contact. contact plaatsgebonden.
MELDRID IBRAHIM
~ Constant Dullaart
Carlos Reygadas on The Eye Machine
Jaar 2
QR code naar de Caarten site
https://marikenmaas.wixsite.com/caarten
Heel veel typografie proberen
En later de spellingsfouten checken :)
Instructie video
Wandel route
Na het maken van de kaarten zou ik een looproute door de stad willen maken. Men kan hierbij een QR code scannen die ze naar een van de houdingen en bijpassende opdracht brengt. Hierdoor word je wandeling leuker en intiemer.
De kleuren heb ik laten kiezen via een poll op Instagram.
Voor dit semester ga ik verder met de yoga houdingen. Het leek me een goed idee hier een soort kaartspel van te maken. Bij de houdingen komen kleine opdrachten om nog meer met elkaar in contact te komen.
Je moet je kunnen overgeven aan de ander en erop vertrouwen dat het goed komt.
De voelmuur
De ander is niet te zien door de rekbare stof in het raamwerk. Je voelt, duwt en trekt om te laten weten waar jij je bevind.
nu kan het aanraken beginnen.
Nog steeds op afstand, om te oefenen
You- ga
Net als bij tantra yoga zijn er bepaalde bewegingen/posities die je kan beoefenen waarbij je zwaktes en angsten overwint. Bij deze is dat de angst voor aanraking. Ik heb een eigen draai aan de oefeningen van tantra gegeven. Deze zijn voor iedereen te doen.
Hoe komen we weer in contact met elkaar?
In een wereld waarin alles gedigitaliseerd word word ook contact "makkelijker" gemaakt via onze digitale netwerken.
Nooit hadden we zo ver bereik en waren we zo verbonden met elkaar. Maar hoe kijken we tegen digitalisering aan als alle doktersafspraken telefonisch moeten gebeuren? Of als je hulp nodig hebt bij het bestellen je met een geprogrammeerde robot moet praten?
Al eerder kwamen steeds meer mensen er achter dat ons fysiek contact verminderd is nu we zo verbonden zijn via de sociale netwerken. minder terloops contact in de trein met een vreemde of bij de bakker om de hoek. En sinds COVID-19 is dat alleen maar meer verminderd.
Laatst raakte ik per ongeluk iemands hand aan terwijl ik mijn fiets in het fietsenrek probeerde te zetten. het persoon van wie deze hand was trok hem net iets te snel weg en keek me aan. Het persoon probeerde zijn geschrokken reactie te compenseren door te glimlachen maar ook ik voelde dat het ongemakkelijk was. Ik was me daarna zeer bewust van mijn hand. Net alsof ik hem niet had gewassen en er nog een beetje jam plak op zit. Hoe moeten we hier van terug komen als alles weer mag en kan. Hoe komen we weer in contact met elkaar zonder dat we angstvallig moeten glimlachen?
Inspiratie
melanie bonajo
~TouchmeTell
tan = expansie; tra = bevrijding
gericht op geestelijke verruiming en bevrijding. Angsten en kwetsbaarheden overwinnen. Nieuw vertrouwen scheppen bijvoorbeeld. Word vaak gebruikt om een spirituele band met je partner te versterken.
Consumenten body (semester 1)
Consumenten body borduurt voort op mijn onderzoek naar hoe de maatschappij een mening vormt over hoe het lichaam en gelaatstrekken. Van een vrouw eruit zouden moeten zien. 128 mensen hebben een enquête ingevuld waarin ze hun perfecte vrouw samen konden stellen. Met deze gegevens heb ik vervolgens een visueel beeld gemaakt.
De perfecte vrouw voor vrouwen
-
Groene ogen
-
Bruin haar
-
Krullend haar
-
Lang haar
-
Licht getinte huidskleur
-
180 cm
-
70 kg
-
gespierde buik
-
Dunne benen
-
Lange benen
-
Kleine borsten
-
Grote billen
-
Kaalgeschoren schaamstreek
-
Hoekig gezicht
-
Volle lippen
-
Wipneus
-
Sproeten
-
Korte nagels
De perfecte vrouw voor mannen
-
Groene ogen
-
Bruin haar
-
Krullend haar
-
Lang haar
-
Witte huidskleur
-
180 cm
-
70 kg
-
Magere buik
-
Dunne benen
-
Lange benen
-
Grote borsten
-
Grote billen
-
Kaalgeschoren schaamstreek
-
Babyface
-
Volle lippen
-
Rechte neus
-
Sproeten
-
Korte nagels
Een andere optie voor de perfecte vrouw
-
Groene ogen
-
Rood haar
-
Krullend haar
-
Lang haar
-
Witte huidskleur
-
180 cm
-
70 kg
-
Volle buik
-
Dunne benen
-
Lange benen
-
Kleine borsten
-
Kleine billen
-
Ongeschoren schaamstreek
-
Babyface
-
Smalle lippen
-
Rechte neus
-
Geen sproeten
-
Korte nagels
Een andere optie voor de perfecte vrouw
-
Blauwe ogen
-
Blond haar
-
Stijl haar
-
Lang haar
-
Witte huidskleur
-
160 cm
-
70 kg
-
Magere buik
-
Dunne benen
-
Korte benen
-
Grote borsten
-
Kleine billen
-
Ongeschoren schaamstreek
-
Babyface
-
Smalle lippen
-
Rechte neus
-
Geen sproeten
-
Lange nagels
Een andere optie voor de perfecte vrouw
-
Bruine ogen
-
Bruin haar
-
Kroes haar
-
Lang haar
-
Donkere huidskleur
-
160 cm
-
70 kg
-
Volle buik
-
Dikke benen
-
Korte benen
-
Grote borsten
-
Grote billen
-
Ongeschoren schaamstreek
-
Hoekig gezicht
-
Volle lippen
-
Wipneus
-
Geen sproeten
-
Lange nagels
Het was interressant welke keuzes mensen maken, of welke verschillen er zijn tussen hoe mannen en vrouwen naar het lichaam van een vrouw kijken. Maar eigenlijk nog interessanter was dat de keuzes die er gemaakt zijn heel erg afspiegelen in welke omgeving ik me bevind en met welke mensen ik omga. Tenslotte zijn het mijn kennissen en volgers die de enquête
ingevuld hebben. Mocht ik nog een keer een enquete maken dan zou ik op zoek gaan naar een platform waar ik een groep mensen kan bereiken die representatief is.
Tenslotte kwam ik er tijdens mijn onderzoek achter dat het geen wat mij het meest opviel is dat welke uitkomsten ik ook had gehad en hoe verschillend deze ook waren, ik deze zelf toch altijd had beïnvloed door de woorden om te zetten in beeld.
Er is weer te zien dat taal analytisch is en alle nuances die we kunnen waarnemen wegvallen. Bij elk woord hebben we onze eigen associaties. Ook ik heb mijn. eigen bagage en bewustzijn en daardoor zal mijn kijk op de resultaten altijd beïnvloed zijn.
Bestaat er zoiets als onbeïnvloed?
1e versie
Door vrouwen het meest gekozen:
Door mannen het meest gekozen:
Precies 128 ingevulde enquêtes!
Resultaten